ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
Huzurdan Yansımalar (2)

Selamunaleykum

Merhaba sevgili kardeşlerim, irfanmeclisi.com ailesi olarak bu hafta huzurdan yansımalar konulu haftalık sohbetimizin ikincisini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu imkânı bize lütfeden yüce mevlamıza sonsuz hamd, O’nun habibi, insanlığın iftihar tablosu Efendimiz (s.a.v.) ‘e sonsuz salât ve selam olsun.

İrfanmeclisi.com Ömer Faruk;

Muhterem Efendim,

Bir ehli irfanın hamama gitmesinde dinimizce bir sakınca var mıdır?

Hizmetkâr Hoca Efendi (k.s.) ;

Sevgili kardeşlerim, bir ehli irfanın hamama gitmesi ve ya gitmemesi hususunda sultanımız Seyyid Abdulkadir Geylani hazretleri kadiri yolumuzun adabını tarif ederken bizlere hamam hususun dada geniş bilgi vermektedir.

Sevgili kardeşlerim, bu konuda sevgili peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyuyor;

“Sizler ileride hamam denilen binaları olan memleketler fethedeceksiniz. O hamamlara girmek mümine haramdır.”

Bunun üzerine ashabı kiram (r.a.); “ Ey Allah’ın resulü! Hamam,  hastalığı gideriyor ve kiri temizliyor.”

Deyince, Allah’ın Resulü (s.a.v.)  şöyle buyurdular;

“Oraya ümmetimin erkeklerine peştamalla girmeleri helal, kadınlarına ise haramdır.(1)

Bir başka hadisi şerifte ise şöyle buyurmaktadır;

“ Siz Arap olmayanların memleketlerini fethedeceksiniz. Orada hamam denilen yerler bulacaksınız. O hamamlara erkekler peştamalsız girmesinler, kadınları da bırakmayın. Ancak hasta ve loğusa olanlar gidebilirler.(2)

Sevgili kardeşlerim, hadisi şeriflerden de anlaşılacağı üzere, erkeklerin hamama gitmesinin caiz olduğu, yalnız şerri kurallara çok dikkat edilmesi gerektiğini, peştamalsız veya erkeğin, şeran örtmesi gereken diz kapak ve göbek arası örtülü olmak mecburiyetindedir.  Bir de kardeşlerim, hamamlarda bazı insanlar kese ve masaj yaptırıyorlar. Bunu bilemiyorum sağlık acısından faydaları vardır, ama masaj yapılırken erkeklerin diz kapak ve göbek arasının kapalı olması gerekmektedir. Ama bu emri ilahinin uygulanmadığını duymaktayız.  Bir ehli irfan bu konuda şu hususlara dikkat etmelidir.

1- Bir ehli irfan hamama gitmek mecburiyetinde kaldı, misafirdi, yolcuydu veyahut hastaydı,, şifa niyetiyle gitti. Evvela avret yerini örtmeli bu konuda çok dikkatli olmalıdır.

2- Hamamda yıkanırken başkalarının avret yerine bakmamalıdır.

3- Eğer bir arkadaşı ile gitmiş ise onu da bu konularda uyarmalıdır.

4- Hamamda çok kalmamalı, su israfı yapmamalı, gerekmedikçe konuşmamalıdır, temizlendiği vakit hemen çıkmalıdır.

Son olarak şunu tavsiye edeyim, bir ehli irfan keyfi için hamama gitmemeli, ancak zaruret varsa gitmeli, gittiğinde de şer-i kurallara uymalı. Hanım kardeşlerimizin hamama gitmesini Efendimiz yasaklıyor. Yalnız hasta ise doktorda tavsiye etmiş ise o vakit gider ama şerri kurallara da harfiyen uyar. Az önce anlattığım erkekler için yasak olan şeyler aynen kadınlar içinde geçerlidir.

Sual ;

Muhterem Efendim;

Gusül abdesti alırken ağzımızı su ile mutlaka çalkalamalı mıyız, yoksa sadece yıkansak ağzımıza su vermeden gusül abdestimiz sahih olur mu?

Hizmetkâr Hoca Efendi (k.s.);

Sevgili kardeşlerim, çok önemli bir konu, imam-ı Azam Ebu Hanife hazretlerine göre guslün farzı üçtür, ağzımızı bol su ile gargara yaparak üç kere yıkamalı, burnu bol su ile üç kere yıkamak ve bütün vücudu yıkamaktır. 

Bu usule göre gusül abdesti alırken ağzımızı bol su ile gargara yapmak şarttır. Aynı şekilde burnumuzu da hafif sızlayacak kadar sert bir yıkama şekliyle yıkamakta şarttır. Burada esas olan kural, ağzın ve burunun iç kısımlarının temizlenmesinin farz oluşudur. Buna göre bir kişi gusül yapsa ama ağzına ve burnuna su vermese onun yaptığı gusül sahih sayılmaz geçerli olmaz.

Sual ;

Muhterem Efendim;

Mezi ve vedi ne demektir? Bu akıntılar için gusül abdesti almamız gerekir mi?

Hizmetkâr Hoca Efendi (k.s.)

Sevgili kardeşlerim, mezi, beyaza yakın ince bir sıvıdır. Genelde bu sıvı, yani mezi çiftlerin sevişme veya oynaşması sonucu organdan çıkar. Vedi, küçük abdest yaptıktan sonra cinsel organdan gelen kalınca bir sıvıdır.

Bu konuda İma-ı Azam hazretleri şöyle buyuyor; mezi veya vedi için sadece cinsel organ temizlenir, yıkanır ve abdest alınır. Vedi ve mezi sebebiyle gusül abdesti almak lazım gelmez. Zira asrı sadette yaşanılan şu hadise anlatılır.
” Hazreti Ali (r.a. ) farz namazlara cemaate geç kaldığını Efendimiz (s.a.v.)fark eder ve Hazreti Ali ye sorar. Ya Ali niçin namazlara geç kalıyorsun deyince Hazreti Ali(r.a.) Ey Allahın resulü bende akıntı oluyor yani mezi, ondan dolayı gusül abdesti alıp öyle geliyorum. Bu sebeple gecikiyorum, buyuruyor.  Efendimiz (s.a.v.) ise şöyle cevap veriyor; ‘ Ya Ali onun için gusül abdesti almana lüzum yoktur.’” (3)

Sual ;

Muhterem Efendim ;

Bir ehli irfan cünüp iken bir şey yiyebilir veya içebilir veyahut uyuyabilir mi?

Hizmetkâr hoca Efendi (k.s.)

Sevgili kardeşlerim, Bizim mezhebimize yani İmamı Azam hazretlerine göre, cünüp olan bir kimse abdest almadan bir şeyler yemesi içmesi ve uyuması mekruhtur. Bu konuda Allah resulü (s.a.v.) böyle durumla karşılaşıldığında cinsel organın yıkanması ve abdest alınmasını bize tavsiye etmişlerdir.

Ancak bir kimse hanımı ile beraber oldu, fakat bunu bir müddet sonra tekrar yapmak arzu etti o vakit her birleşmede gusül gerekmez, ancak kişinin her cinsi münasebet arasında abdest alması sünnettir.
Zira Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor;

“Biriniz hanımına yaklaştığında, tekrar cima yapmayı isterse, ikisi arasında sadece abdest alsın.” (4)

Kardeşlerim, burada şunu anlamayın, bir kere gusül abdesti aldıktan sonra, diğer cimalar için gerek yok diye  sakın. Burada şunu diyoruz,  bir kimse aynı gecede birkaç kez cima yapmak arzu ediyorsa, her cimadan sonra gusül abdesti almasına gerek yoktur,  en son cima yaptıktan sonra gusül abdesti  alması yeterlidir.

 

Sual ;

Muhterem Efendim ;

Kaplama diş veya dolgu gusle mani midir?

Hizmetkâr Hoca Efendi (k.s.)

Sevgili kardeşlerim, Yüce dinimiz İslam, insan için faydalı olan bütün şeyleri mübah kılmıştır. Zarar veren şeyleri de haram veya mekruh olarak kabul etmiştir. Onun içindir ki çürüyen dişlerimizi doldurtmak veya kaplama yaptırtmak veyahut da dökülen dişlerin yerine yenisini yaptırmak, bizlerin sağlığıyla ilgilidir ve çok yararlı faydalı bir harekettir. Diş doldurmanın kaplanmanın çürüyen dişlerin yerine yenisini yaptırmanın, İslam alimlerinin ittifakla görüşüne göre caizdir.

Yalnız bizim mezhebimize göre ağzın içini yıkamak farz, Şafi ve Maliki mezhebine göre ise sünnettir. Buna göre diş dolgusu ile alakalı konu sadece bizleri yani hani mezhebine tabi olanları ilgilendiriyor.

Her ne kadar muteber olmayan bazı kitaplarda: gusül esnasında ağzın içerisini yıkamak farz olduğu için dolgu ve kaplama dişler gusle manidir. Onun için şafi mezhebi taklit edilmesi lazımdır. Deseler de bunun hiçbir fıkhı hükmü yoktur. Ehli irfanın bu konuda vesvese ve şüpheye düşmesinin bir manası yoktur.

Nitekim Hanefi mezhebimizin meşhur imamlarından Kasani, meşhur fıkıh kitabında şu fetvayı verir.” Kaplama dişe tabidir. tabiyyette aslın hükmünü taşır” (5)

Onun için kardeşlerim dişimizi kaplatmamızın, dolgu yaptırmamızın ve tüm damak diş yaptırmamızın dinimizce hiçbir manisi yoktur, bu konuda gayri fetvaların hiçbir fıkhi dayanağı yoktur.

İrfanmeclisi.com Ömer Faruk;

Muhterem Efendim bizlere vakit ayırdığınız için zatı âlinize teşekkür eder sıhhat ve afiyetler dileriz.

Kardeşlerim,  bu hafta ki Huzurdan Yansımalar konulu sohbet köşemizde muhterem büyüğümüz, Hizmetkâr Hoca Efendimizi konuk ettik. Kendisinden istifade etme imkânı bulduk. Sizlerin de istifade etmesi için irfanmeclisi.com sitemizde yayınlıyoruz. İstifade etmeniz ümidi ile başka bir huzurdan yansımalar sohbetinde buluşmak ümidi ile kalın sağlıcakla.

 

Dip notlar

1-Taberani

2-İbni Mac’e, Ebu Davut

3-Taberani

4-Müslim Ebu Davut

5-Seyda Muhammed Konyevi (Asrımızın Meselelerine Fetvalar)

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :