ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
İslam’da Akraba Ziyaretinin Önemi

İslam’da Akraba Ziyaretinin Önemi

Bismillahirrahmanirrahim

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Pek aziz ve muhterem kardeşlerim,

Bu hafta ki sohbetimizde akraba ziyaretinin öneminden bahsedeceğiz. Yüce dinimiz İslam akraba ziyaretine çok önem vermiş ve sırasıyla anne, baba ve diğer yakınlarla her daim iletişim halinde bulunmamızı, onların hal ve hatırlarını sormamızı ve ihtiyaçlarını gidermemizi tavsiye etmiştir.

Bu konu da Allah’ın Resulü (s.a.v.), efendiler efendisi sevgili peygamberimize bir adam gelerek: “Ey Allah’ın Resulü beni cennete koyacak bir amel tavsiye eder misiniz?” dedi.

Allah’ın Resulü (s.a.v.) adama şu cevabı verdi:

“Allah’a ibadet eder ona hiçbir şeyi ortak koşmassın. Namazı kılar zekâtı verir ve sılayı rahim yaparsın.” Buyurdular. (1)

Kardeşlerim;

Bu hadisi şerifimizde Allah’ın Resulü (s.a.v.) sılayı rahimin bizim için ne kadar önemli olduğunu beyan buyurarak. Namaz gibi zekât gibi ve tevhid akidesine sımsıkı sarılmak la aynı değerlendirmiştir. Yani kardeşlerim zekâtını vermeyen, namazını kılmayan, Allah’a şirk koşan bir insan ne ceza alırsa sılayı rahimi terk edende aynı cezaya muhatap olur demek istemektedir. Veya hadisi şerifimizde ki bahsedilen amelleri işleyenlerinde cennete nail olacağını anlamalıyız.

Zira yüce Allah (c.c.) Kuran’ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Allah’tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının.” (2)

İşte kardeşlerim bizlerde bu tavsiyeye uyalım ki bu tavsiye vesilesi ile cennete girmeye hak kazanalım. 

Kardeşlerim;

Bazen kardeşlerimize bu konuda tavsiye yaptığımız vakit şöyle diyorlar: “Hocam ben gidiyorum onlar hiç bana gelmiyorlar.” Bakınız, burada ki hüner ve incelik sana gelmeyene gitmendir. Ben gideyim de oda bana gelsin diye bir maksatla gidersen bu zaten ticaret gibi olur. Karşılıklı mal alıp satmak gibi bunun bir makbüliyeti yoktur. Makbul olan ise Allah için hiçbir karşılık ve menfaat beklemeden ziyaret etmendir. Kaldı ki annemizi, babamızı ve yakın akrabamızı mecburen ziyaret etmeliyiz. Zira bu bir emri ilahidir.

Sevgili kardeşlerim;

Bir başka ayeti celilemizde yüce mevlamız şöyle buyuyor:

“Onlar ki Allah’ın gözetilmesini emrettiği hakları gözetirler (akrabalık bağlarını devam ettirirler ve iyilikte bulunurlar); Rablerine saygı beslerler ve kötü hesabtan korkarlar. Fakat Allah’ın tevhid akidesini kabullendikten sonra onu bozanlar ve Allah’ın bağlanmasını emrettiği bağları koparanlar (akrabalık bağlarını kesenler) ve yeryüzünü fesada verenler  varya; işte bunlar, lanet onlara ve yurdun kötüsü (cehennem) de onlara.”  (3 )

İşte kardeşlerim, ayeti celilemiz açık bir şekilde konumuzu bize izah etmektedir. Bizler Hazreti Piri Geylani (k.s.)’nin evlatları olarak bu düstüre uymalıyız. Akrabalarımızı ziyaret etmeliyiz. Hal ve hatırlarını sormalıyız. Onların gönüllerini her daim almaya calışmalıyız. Hasta olanları ziyaret etmeliyiz. Yardıma muhtaç olanların ellerinden tutmalıyız. Borç içerisinde olanları tesbît edip yardımcı olmalıyız. Onları sevip ve üzüntülü anlarında yanlarında olmalıyız. Bütün bunları Allah rızası için yapmalı, maddi bir menfaat beklememeliyiz.

Zira iki cihan güneşi efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor:

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabasını görüp gözetsin.”(4)

Bir diğer hadisi şerifimizde ise efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuyor:

“Akrabalık, arşta asılıdır. Der ki; beni gözeteni Allah gözetsin; beni terk edeni Allah terk etsin.” (5)

Diğer bir hadisimizde ise efendiler efendisi şöyle buyurmaktadır:

“Akrabalık bağlarını kesip koparan kimse cennete giremez.” (6)

 Bir başka hadisimizde ise efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

 “Her kim rızkının bol olmasını ve ecelinin gecikmesini istiyorsa akrabasını görüp gözetsin.” (7)

 Bir diğer hadisimiz de ise Sultanı Kibriyamız şöyle buyuruyor:

“Ey insanlar, birbirinize selâm verin, akrabanızı gözetin, yemeği yedirin! Geceleyin insanlar uyurken namaz kılın ki selâmetle Cennete giresiniz.” (8)

Bir diğer hadisi şerifimiz ise şöyledir:

 “Yoksula yapılan sadaka bir sadakadır. Bu sadaka akrabaya yapılmışsa iki sadaka demektir. Biri sadaka, diğeri sıla-i rahimdir ki bu da sadaka sayılır.” (9)

Sevgili kardeşlerim hadisi şeriflerimizden de anlaşılacağı üzere konu çok hassas bir konu. Bu konuda hiç ihmalkar davranmamalı. Rabbimizin emirlerine ve efendimizin tavsiyelerine harfiyen uymaya gayret göstermeliyiz. Akrabalar arasında ki dargınlıkların, kırgınlıların ve küslüklerin giderilmesi sevgi bağlarının kuvvetlenmesi için çaba harcamalıyız. Ufak tefek anlaşmazlıkları ve  dargınlıkları sılayı rahimi terk sebebi saymamalıyız. Bu hassas konuyu yıpratacak hiçbir hareket ve davranış içerisinde bulunmamalıyız. Kısacası kardeşlerim bu emri ilahinin dışına çıkmamalıyız. Bir ehli irfana yakışır şekilde yaşamalıyız ve diğer insanlara da yaşantımızla örnek olmalıyız.

Sohbetime burada son verirken hepinizi Aziz ve Celil olan Allah (c.c.)’a emanet ediyorum.

Selam ve dua ile…

Hizmetkâr 22.05.2013

Dipnotlar

(1) Buhari zekat 1

(2) Nisa suresi 4/1

(3) Rad suresi 13/ 21,25

(4) Buhari, ilim 37, müslim imam 74 -77

(5) Müslim, birr ve sıla 17

(6) Buhari,edep 11

(7) Buhari, edep 12

(8) Tirmizi 45

(9) Tirmizi, zekat 26

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :