ziyaretci sayacı


Aktif :
Bugün :
Toplam :
Anasayfa
Tövbe Etmede Geç Kalmayalım

Rahman ve Rahim olan Hazreti Allah cc adıyla

Hamd âlemleri yoktan yüce Mevla’mız Hazreti Allah cc a, Salat ve selam O’nun Habibi Peygamberlerin En Efdali Resullerin En Mükemmeli, Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa sallahu aleyi ve sellem,e, selam O’nun tertemiz pak ehli beytine, ashabına, ahbabına, tüm ümmetine.

Pek Aziz ve muhterem kardeşlerim,

Hazreti Mevlana Celaleddin-i Selçuki (k.s.)  Mesnevi-i şerifinde şöyle bir hikâyecik anlatır;

“Tatlı sözlü, fakat sert huylu adamın biri insanların gelip geçtiği yol üstüne dikenli bir çalı dikmişti.  Yoldan gecenler onu ayıpladılar;

Bunları sök at, dediler.  Fakat o ihmal etti ve onu sökmedi.  Dikenli çalı, her an biraz daha büyüyor, çoğalıyordu. Halkın ayağı,  diken yarası ile kanlara boyanıyordu.  Oradan geçenlerin elbisesi dikenlerden dolayı yırtıyor, yalın ayak gezen yoksulların ayakları paramparça oluyordu.

Bir hak dostu o adama;

Bunları buradan sökmelisin!  Diye emir verince, o: evet, sökerim, dedi.

Fakat “ yarın, öbür gün sökerim!” diye ihmal etti…

Bir zaman sonra diktiği dikenler büyüdü çoğaldı ve kökleşti kuvvetlendi. 

Yine hak dostu olan kişi ona:

Ey vadini yerine getirmeyen, sözünde durmayan kişi! Beri gel, söz verdin, sürüncemede bırakma! Vazifeni yerine getir, artık daha fazla ihmal etme!  Felakete sürükleniyorsun, dedi.

Çalıyı diken adam:

Merak etmeyin, sökerim, dedi.

O hak dostu:

Çabuk ol, işi savsaklama, vadini yerine getir. Diye nasihat etti.  Sen yarın sökerim diyorsun ama şunu iyi bil ki,  gün geçip gittikçe bu dikenler iyice kökleşiyor ve büyüyor genişliyor kuvvetleniyor. Onu sökecek olan sende bak her gecen gün ihtiyarlıyorsun, güçten kuvvetten düşüyorsun.

Şunu bil ki, diken güçlenmeden boy atmadan;  dikeni sökecek olan sen ihtiyarlamaktasın; gücün kuvvetin devamlı eksilmekte Çabuk ol, vaktini boşa geçirme kendinin helakini hazırlama.”1

Aziz kardeşlerim,

Mevlana’mız (k.s.)  bu güzel ve anlamlı misali ile bizlerin manevi kirlerimizden arınmamızı, günahlarımıza ve bütün kötü alışkanlıklarımıza bir an önce tövbe etmemizi, bu konuda ihmalkâr olmamamızı tavsiye etmektedir.

Onun içindir ki;  ihmal edilen, tedavisi yapılmayıp geciktirilen bir hastalık ölümle sonuçlana bilir. Bundan dolayı kardeşlerim; ehli irfan her zaman tedbirli ve dikkatli olmalıdır. Hiç bir zaman sonra yaparım ve sonra tövbe ederim dememelidir. Hiçbir ibadetini sonraya bırakmamalıdır.  Nasıl ki; küçük taşlar birike birike koca koca dağları oluşturuyorsa tövbe edilmeyen, ihmale bırakılan sonra yaparım denilen bütün ihmallerimiz koca koca günah dağları oluşturur.

Onun için bizler Hazreti Piri Geylani Hazretlerinin (r.a.) evlatları; Ne yapıyoruz? Günlük 100 defa tövbe ediyoruz.  Çünkü bu  virdi bize Sultanı Kibriya’mız (s.a.v.)tavsiye ediyor:   Efendimiz (s.a.v.)” Ben günde 100 defa Allaha istiğfar ederim.” buyuruyor.

İşte kardeşlerim; Efendimiz (s.a.v.) ‘in, geçmiş ve gelecek bütün günahları affedildiği halde niçin böyle yapıyordu? İşte biz ümmetlerinin günahlarımızdan arınmamızı bu konuda ihmalkâr olmamamızı istediği içindir.

Kardeşlerim,

Şayet; Manevi âlemimizin hastalanmamasını arzu ediyorsak, bütün kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak istiyorsak, günlük virtlerimizi, ibadetlerimizi vaktinde yapmaya gayret etmeliyiz. Nasıl ki;  yangın için evimizi ve iş yerimizi, sigorta yaptırıyorsak; sağlığımız için tedbir alıp aşı oluyorsak, ilaç kullanıyorsak kısacası; dünyalık her şey için tedbir alıyorsak, geleceğimizi,  manevi âlemimizi,  viran edecek bütün günahlar için ve bütün kötü davranışlarımız içinde önlem almalıyız.

Tedbirli olmalıyız, ibadetlerimizi vaktinde ve ihlaslı yapmaya gayret etmeliyiz. Vakit kaybetmeden bütün günahlarımıza tövbe etmeliyiz. Yanlış bütün davranışlarımızı güzel hallere çevirmeliyiz.

Kısacası kardeşlerim,

Nasıl ki; evimizde ki bilgisayarın zararlı yazılımlardan, siber saldırılardan korumak için anti virüs programı yüklüyorsak; Gönül alemimizi  korumak, ibadetlerimizi   ihlaslı bir şekilde himaye etmek için de tövbe, ihlas ve takva zırhını her daim üzerimizde taşımalıyız ki;  Manevi hastalıklar  bize bulaşmasın, nefsani  salgınlar bize sirayet etmesin ve şeytani fısıltılar ibadetlerimizi ifsat edemesin..

Elhamdülillahı Rab bil Alemin.

Selam ve dua ile

Hizmetkâr 30.08.2016

 

Dipnotlar

1: Hazreti Mevlana Celaleddini Selçuki (k.s.) Mesnevi şerif

İrfan Meclisi Damlalar  Serisi 2016

Seyyid Muhammed Karamani ks Kimdir?
Hava Durumu
Ziyaretçilerimizden Gelen Mesajlar
Kayıtlı Video Bulunmamaktadır.
tarih
Hakkımızda

Hakkımızda
Misyon
Vizyon
İletişim

Telefon : 05446885258

Adres : İmaret Mah. 154. Sokak 7/1 Merkez KARAMAN
© Copyright 2012 Her Hakkı Saklıdır
Proteks Bilisim Teknolojileri
Aktif :
Bugün :
Toplam :